700-039 312-50exam MA0-101exam SK0-004pdf ASF 70-494 pdf 70-673exam C9560-503 98-367 70-534dump NS0-505 70-342exam pdf CHFP 070-410practice exam 1V0-603 pdf 1Z0-804pdf C8010-250 312-50V9 pdf C2150-508 98-368pdf займы онлайн займ на карту кредит онлайн на карту микрозаймы онлайн микрозайм онлайн микрозаймы займы на карту займ онлайн микрозаймы на карту кредит на карту займы онлайн на карту микрозайм на карту кредит на карту онлайн срочный займ на карту займ онлайн на карту
Series The Newsroom

Published on januari 18th, 2015 | by Yannick Schandené

0

5 ondergewaardeerde series

Naast het feit dat het laatste seizoen van The Newsroom meesterlijk is (en jammer genoeg maar zes afleveringen telt), levert het ook zeer rake kritiek op het internet. In de laatste minuten van de serie keert enfant prodige en internetspecialist Neal Sampat terug na een lange afwezigheid. Op zijn plaats zit een journalist die net een lijst aan het maken is van de meest overgewaardeerde films van het jaar. Met een cynisch lachje kraakt hij de meeste films af die hij dat jaar gezien heeft. Vastgeroest als hij is in het idee dat dergelijke artikels populair zijn op het internet, merkt hij niet op dat Neal enorm kwaad wordt. Neal snoert hem de mond door de vraag te stellen waarom ondergewaardeerd minder leuk is dan overgewaardeerd. Hij voegt eraan toe dat het internet een even gevoelig werktuig is als andere mediakanalen – het dient om informatie te verspreiden en om mensen zo samen te brengen.

Die wat idealistische uitspraak is het uitgangspunt van dit artikel. Geen ultieme lijst van ondergewaardeerde series, maar vijf series die ik steeds aan zoveel mogelijk mensen aanraad, waarna ik tot mijn verbazing steeds het antwoord krijg “die ken ik niet, ik zal eens checken”. Het zijn vijf series die stuk voor stuk een bijdrage aan het audiovisuele landschap geleverd hebben – dankzij hun stijl, hun thema’s of hun personages.

The Newsroom (3 seizoenen, afgelopen)

Natuurlijk begin ik met de serie die mij op het idee voor dit artikel bracht. The Newsroom neemt je mee achter de coulissen van het journaal op een private zender. We volgen nieuwsanker Will McAvoy en producer MacKenzie McHale, die een evenwicht proberen te vinden tussen objectief nieuws en de verwachtingen van een commerciële zender. Het schitterende aan de serie is dat ze zich afspeelt in het licht van reële nieuwsfeiten: de vorige presidentsverkiezingen, de aanslag tijdens de marathon van Boston, Wikileaks, de bankencrisis,… Hierdoor krijgen we niet alleen inzicht in hoe een journaal achter de schermen werkt, maar ook hoe nieuws vervormd wordt, welke interne strijd er kan heersen. Het is erg verhelderend, hard en soms ongezien. Wat de serie zo sterk maakt is dat zo goed als alle personages een interessante verhaallijn hebben. Hun emoties en hun morele dilemma’s komen geloofwaardig over.

Het brein achter de serie heet Aaron Sorkin. Hij is geen onbekende voor menig seriefanaat, want hij is ook de bedenker van de (eveneens ondergewaardeerde) serie The West Wing. The Newsroom is zowat het kleine broertje van The West Wing. Beide bevatten maatschappelijke thema’s en morele dilemma’s en geven die op een spannende maar steeds natuurlijke manier weer, met aandacht voor het menselijke aspect. Het feit dat de personages in beide series niet unilateraal zijn maar om de beurt fouten kunnen maken en vergissingen kunnen toegeven bewijst het schrijftalent van Aaron Sorkin.

Misfits (5 seizoenen, 1 Christmas special, afgelopen)

Misfits telt vijf seizoenen, en het ziet er niet naar uit dat er een zesde komt. Jammer, want Misfits heeft bewezen dat het kan herrijzen en steeds vernieuwend tewerk kan gaan. Dat is misschien te danken aan het concept: tijdens een gigantische storm krijgt een groep jongeren die in een gemeenschapscentrum een werkstraf uitvoert superkrachten. Elke kracht weerspiegelt een deel van hun persoonlijkheid: de jongen die veel problemen had in het verleden kan plots tijdreizen, het meisje dat een imagoprobleem heeft krijgt telepathische krachten, en de stille, teruggetrokken jongen kan onzichtbaar worden.

Zoals die andere Britse tienerserie vol seks en met een goede soundtrack, Skins, wordt de cast zo nu en dan vervangen door een nieuwe. Daardoor worden de plotlijnen niet eindeloos gerekt en krijgt de serie een tweede adem. Wat de serie Misfits zo sterk maakt is de sérieux waarmee ze absurde situaties in beeld brengt. Het doden van een probation officer wordt na enkele afleveringen de normaalste zaak van de wereld. De anale penetratie van Satans menselijke gedaante om hem van zijn krachten te beroven is ook een van de absurdste scènes uit de serie. Misfits is niet fijngevoelig, maar heeft wel een frisse wind door de Britse seriewereld doen waaien. De serie heeft scifi en black comedy verzoend en heeft zich een meester getoond in beide genres.

Black Mirror (2 seizoenen, 1 Christmas special, lopend)

Christmas specials zijn in Engeland zoals koekjes bij de thee: het hoort er gewoon bij. Toch was mijn verwondering groot wanneer ik de Christmas special van Black Mirror zag opduiken. Black Mirror is nu al, na twee seizoenen van elk drie afleveringen, een cultserie. Verwacht geen terugkerende personages, maar wel zeven afleveringen (inclusief de Christmas special) die elk op hun eigen manier de schaduwzijde van de mens en zijn relatie met nieuwe technologie weergeven. Je kan de serie het best vergelijken met de satirische kijk van Twilight Zone, maar dan nog donkerder en complexer.

Al in de eerste aflevering wordt de opzet van Black Mirror duidelijk. De prime minister worstelt met een groot dilemma, want de prinses van Engeland werd ontvoerd. De ontvoerders eisen dat de eerste minister live op tv seks heeft met een varken. Wat volgt is een kat-en-muis-spel tussen de ontvoerders en de politie, waarna de prime minister uiteindelijk moet plooien en seks zal hebben met een varken. Net voor dit live te volgen evenement wordt de prinses ongedeerd in de straten van Londen achtergelaten met een boodschap. De hele vertoning was een performance van een kunstenaar die kritiek wilde uiten op onze schermenverslaving. Terwijl iedereen aan zijn scherm gekluisterd zat, merkte niemand dat de prinses alweer vrij was.

Black Mirror is enorm zwartgallig en bouwt verder op bovenstaande bedenkingen over onze aan technologie verslaafde maatschappij. De serie wil niet alarmeren, maar levert de nodige kritiek op onze huidige manier van zijn en stelt de juiste vragen. Elke aflevering nodigt uit om na te denken over een aspect van ons bestaan.

Freaks & Geeks (2 seizoenen, afgelopen)

Zoals de titel doet vermoeden, is Freaks & Geeks een serie die uit twee entiteiten bestaat. Je zou het een coming-of-age-serie met twee versnellingen kunnen noemen. We volgen het leven van een achttal tieners, gecentreerd rond de familie Weir. Lindsay Weir is de oudste zus en leert een groepje outcasts kennen onder leiding van Daniel Desario (gespeeld door James Franco). Samen brengen ze de twee laatste jaren van de middelbare school door in een vergeten stadje in Amerika in de jaren 80. Het andere groepje outcasts draait rond Sam Weir. Het is een groepje geeks (die toen nog niet zo cool waren als nu) dat zich voornamelijk bezighoudt met Dungeons and Dragons en de middagpauzes heelhuids tracht door te komen.

Wat deze serie uitermate interessant maakt is de nostalgische eighties sfeer waarin ze baadt. Dat is voornamelijk te danken aan Judd Apatow, executive producer en grondlegger van wat we nu de Apatow-komedie noemen: lichtjes edgy, absurde personages, outcasts met een menselijke kant. De mosterd haalde hij bij John Hughes (Breakfast Club, Home Alone), maar hij maakte alles iets hedendaagser. Freaks & Geeks is tijdloos en zit terzelfdertijd vastgeroest in de jaren 80. Deze korte serie vertelt het verhaal van de mensen die er niet echt bij horen. Meermaals daarna zullen series hierop verder bouwen en zal de geek een prominentere rol in het tv-landschap veroveren.

The Kingdom (Riget) (2 seizoenen, afgelopen)

We eindigen met de oudste, maar daarom niet verouderde serie van shockregisseur Lars Von Trier. The Kingdom is een hospitaalserie zoals je er nog nooit een gezien hebt. In het modernste ziekenhuis van Denemarken, waar wetenschap hoog in het vaandel wordt gedragen, krijgt het personeel met bovennatuurlijke krachten te maken: snelgroeiende foetussen, echo’s in de lift, …  Ondertussen gaat het leven in het ziekenhuis zijn gangetje: dokters die verpleegsters versieren, een battle of egos, stresserende operaties, maar ook satanische rituelen, initiaties bij sektes en voodoo. The Kingdom breekt met de serieconventies en is een Scandinavische surrealistische horrorserie ver zijn tijd vooruit.

Dit minder bekende werk van Lars Von Trier (The Idiots, Antichrist, Nymphomaniac) is het bekijken meer dan waard. Niet alleen omdat Von Trier – samen met David Lynch – een van de regisseurspioniers is die zich aan series wagen, maar ook omdat dit een van zijn meest verbluffende werken is. Hij trekt alle registers open en laat je achter met een gevoel van verdwazing, alsof je zelf onder de betovering van het spook geraakt bent. The Kingdom behoort tot de canon van de series en verdient een plaats naast Twin Peaks als avant-garde van de hedendaagse dramaserie.

Tags: , , , , ,


About the Author


Back to Top ↑

CPSM1 CQE CSQA CSSBB CSTE CTAL-TA_Syll2012 E20-002 E20-005 E20-329 E20-517 E20-547 E20-891 642-874 642-889 642-998 642-999 644-066 644-068 646-048 646-205 646-985 648-244 648-247 9A0-150 9A0-152 9A0-154 9A0-164 9L0-410 9L0-412 9L0-806 A00-202 A00-260 A2010-570 A2010-651 1z1-051 Certification 1Z1-052 1Z1-061 1Z1-102 1Z1-456 1Z1-457 1Z1-506 1Z1-560 200-001 200-530 220-801 dumps CPA CPP CTAL-TM_Syll2012 E10-001 E20-007 E20-335 E20-370 E20-485 E20-545 E20-597 E20-690 E20-816 E20-818 E20-885