займы онлайн займ на карту кредит онлайн на карту микрозаймы онлайн микрозайм онлайн микрозаймы займы на карту займ онлайн микрозаймы на карту кредит на карту займы онлайн на карту микрозайм на карту кредит на карту онлайн срочный займ на карту займ онлайн на карту
Literatuur gratisgeld

Published on oktober 10th, 2014 | by Meerkat Magazine

0

Gratis geld voor iedereen – Rutger Bregman

Dat Gratis Geld voor Iedereen van Rutger Bregman een opmerkelijk boek is, is het minste dat we kunnen zeggen. Met de ondertitel En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen geeft dit wonderkind een totaalplan voor de toekomst van onze samenleving mee. Zo stelt hij een werkweek van 15 uur voor, het gratis verdelen van geld, en een terugkeer van de utopie. Passen deze ideeën wel in onze hedendaagse, prestatiegerichte en hyperindividualistische maatschappij die we via de media voorgeschoteld krijgen? Volgens Bregman zijn ze meer dan welkom in de huidige tijd.

Bregman is met dit boek niet aan zijn proefstuk toe, hij schreef eerder al twee boeken die brede maatschappelijke thema’s in een geschiedkundig kader plaatsen: De geschiedenis van de vooruitgang en Met de kennis van toen. Ondertussen begon Bregman voor De Correspondent te schrijven, een jong Nederlands online nieuwsmedium dat de media vanuit een andere gezichtspunt bekijkt en niet door reclame maar door zijn leden wordt gefinancierd. Die aanpak werkt en een jaar na zijn oprichting brengt De Correspondent een eerste boek uit: Gratis geld voor iedereen. Het boek is er gekomen dankzij het ongeziene succes van enkele van Bregmans stukken, waarin hij het over het basisinkomen, de robotisering van de arbeidsmarkt en het belang van belastingen had. Met dit boek poogt hij een rode draad door zijn stukken te vinden en een conclusie te trekken over Luilekkerland. Want ja, we hebben het nooit zo goed gehad als nu, maar er is altijd plaats voor verbetering. Twee van zijn zes ideeën zullen hier worden besproken, net als de tegenargumenten en de gevolgen van zijn   boek.

1. De Terugkeer van de Utopie
In zijn eerste hoofdstuk weidt Bregman uit over de utopie. Het citaat van Oscar Wilde zegt alles: ‘Een kaart van de wereld waarop Utopia niet voorkomt, is het niet waard om zelfs maar een blik op te werpen: het is dat ene land waar de Mensheid altijd aan wal gaat. En als de Mensheid er eenmaal aan wal gegaan is, kijkt ze uit naar een beter land om naartoe te zeilen’. Vooruitgang is de verwezenlijking van utopieën. Als boeren of zelfs edellieden uit het West-Europa van de Middeleeuwen anno vandaag nog in leven waren, dan zouden ze zich ten opzichte van die donkere tijd in Luilekkerland bevinden: eten zoveel je wil, vrije liefde, een lang en gezond leven, en weinig of geen criminaliteit of oorlogsslachtoffers. Het is de utopie zoals Massimo Montanari die in zijn boek La faim et l’abondance beschrijft. Ze werd als mythe in heel Europa tussen de 12de en 14de eeuw verspreid en Cocagne genoemd. Maar wat na Luilekkerland?

Bregman is hier erg voorzichtig in, hij beseft dat we een verwende generatie zijn die in een post-post-moderne samenleving leven waar de grote verhalen er niet meer toe doen. Daarom pleit hij voor de terugkeer van de utopie, maar hij heeft het niet over een blauwdruk die haarfijn moet worden opgevolgd. Die leidt immers naar extreme vormen waar mensenleed aan verbonden is, zoals het fascisme, het nazisme en het communisme. Bergman wil teruggaan naar de oorsprong van het woord ‘utopie’, zoals omschreven door de Britse filosoof Thomas More in 1516. Voor More is een utopie pas gevaarlijk als je haar té serieus neemt. ‘Utopieën moeten zoals humor en satire de ramen van het denken open zetten.’ Een utopie is een doel dat je voor ogen hebt en dat de juiste vragen stelt: waarom werken we steeds harder als we allemaal toch veel rijker zijn geworden? Waarom is je succes voor 80% afhankelijk van het land waarin je geboren bent? De utopie van More en Bregman is licht ironisch en sceptisch. Het zijn die utopieën die de wereld hebben gevormd tot wat ze nu is. De Britse filosoof Bertrand Russell sluit zijn analyse van Utopia als volgt af: ‘Het is geen afgerond Utopia waar we naar moeten verlangen, maar een wereld waarin de verbeeldingskracht en de hoop levend en actief zijn’.

2. Waarom we iedereen gratis geld moeten geven
Het markantste hoofdstuk van het boek is de uiteenzetting over het basisinkomen. Het is geen pamflettair discours, maar een geschiedkundige lezing doorheen de tijd, met onder andere het opmerkelijke verhaal van Richard Nixon en de gemiste kans voor 13 miljoen (!) Amerikanen om een basisinkomen te bewerkstelligen. In een interview met Knack bespreekt Bregman zijn werkmethode: voor hem is de geschiedenis een grabbelton waar hij voortdurend verhalen uit kan halen. In zijn hoofdstuk over gratis geld merk je dat het beste. Zijn ideeën zijn niet nieuw, maar juist daarom komen ze goed over. Tal van gelijkaardige projecten zijn het universele basisinkomen al voorgegaan, van Canada tot Mexico en van India tot Groot Brittannië. Dit in verschillende vormen, tijdperken en economische contexten.

Wat Bregman doet is ze allemaal mooi op een rijtje zetten en ze een voor een uitkleden, waardoor alle belangrijke factoren zichtbaar worden. Zo geeft hij het voorbeeld van een Londens programma dat erin slaagde bijna 80% van de straatveteranen op een jaar tijd een dak boven hun hoofd te geven. Enkel en alleen door een eenmalige storting van 3000 pond. Of hoe Indiaanse casino’s een eigen basisinkomen opstelden dat sociologisch geanalyseerd werd. Interessant in zijn uiteenzetting is zijn sneer naar zowel rechts als links. Volgens Bregman kan het basisinkomen er niet komen omdat rechts schrik heeft dat iedereen zou stoppen met werken en links is bang dat de arme klasse niet vertrouwd is met geld. Maar onderzoek bewijst het tegendeel. Natuurlijk is het moeilijk om een middenweg te vinden. Ook zou een administratieve tak van de overheid helemaal verdwijnen. Geen controleorganen meer, geen kafkaëske situaties. Enkel een basisinkomen als je een hartslag hebt, zo moeilijk kan het toch niet zijn?

Toch blijkt het niet vanzelfsprekend. Het mooiste voorbeeld daarvan is de periode waarin Amerika bijna kon genieten van een basisinkomen. Nadat een vooronderzoek in diverse Amerikaanse steden ingesteld was, diende Richard Nixon zijn radicale hervorming van de sociale zekerheid bij het Huis van Afgevaardigden in. Nadat een overweldigde meerderheid voor stemde, strandde het wetsvoorstel in de Senaat. Tot drie keer toe probeerde Nixon de wet erdoor te krijgen, drie keer weigerde de Senaat de wet te bekrachtigen. In 1978 is het definitief gedaan met het idee van het basisinkomen: ook al waren de schoolprestaties verbeterd en was de gezondheid erop vooruit gegaan, toch was er ook een cijfer dat de toenmalige Senaat tegen de borst stootte: het aantal echtscheidingen was met meer dan 50 procent gestegen. In een land waar het gezin centraal staat kon dit absoluut niet door de beugel, een basisinkomen zou vrouwen veel te onafhankelijk maken. Het jammerlijke nieuws is dat een analyse tien jaar later uitwees dat het om een statistisch foutje ging en het aantal echtscheidingen in werkelijkheid precies gelijk was gebleven. De geschiedenis vindt zichzelf niet uit, maar kent jammer genoeg veel van dergelijke gevallen.

3. Maar is utopie , gratis geld en een werkweek van 15u wel iets voor u, beste lezer?
Gratis geld voor iedereen leest als een trein. We krijgen niet alleen een frisse kijk op ideeën die vorm krijgen in onze huidige maatschappelijke context, maar we lezen ook mee in Bregmans persoonlijke bibliotheek, of het nu gaat om het boek Schaarste: Hoe gebrek aan tijd en geld ons gedrag bepalen van Sendhil Mullainathan & Eldar Shafir, de boeken van Ezra Klein, of om het alom geprezen Capital in the Twenty-First Century van Thomas Piketty, we genieten van zijn rondleiding. Misschien is dit boek te idealistisch voor sommigen, maar op dit moment kan dit boek zeker gebruikt worden als field manual om je wegwijs te maken in de uitdagingen en oplossingen die ons de komende jaren te wachten staat.

Is zijn plan dan waterdicht? Natuurlijk niet, hoe het volledige verhaal geïmplementeerd wordt in de huidige politieke en maatschappelijke context, is een groot vraagteken. Waarom al die geslaagde experimenten niet tot een basisinkomen leidden, is een kwestie van externe factoren en soms domweg pech. Om ook de beargumenteerde tegenstanders van het basisinkomen even het woord te geven, is het erg interessant om de tekst van Fracine Mestrum, doctor in de sociologie, te lezen. Ook al worden enkele van haar argumenten al weerlegd in het boek, toch doen sommige wel degelijk vragen rijzen.(http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/08/27/het-basisinkomen-een-oplossing)

Gratis geld voor iedereen behoort volgens mij tot de must reads van de non-fictie. Het is een veelomvattend boek dat het debat over het basisinkomen en out-of-the-box-denken breder opentrekt. Onlangs verscheen er een nieuwe publicatie van Rutger Bregman waarin hij minister Lodewijk Asscher van antwoord dient. In het desbetreffende artikel (https://decorrespondent.nl/1848/Eindelijk-een-minister-die-echt-wil-nadenken-over-de-toekomst-van-werk/133699776672-4120edb5), wordt de opkomst van robots op de arbeidsmarkt aangehaald. Ook hier haalt Bregman enkele goede argumenten aan die ook invloed hebben gehad op het denken van de minister. Bregman is nog niet uitgepraat en het is nu al wachten op een vervolg.

Tags: , ,


About the Author


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

CPSM1 CQE CSQA CSSBB CSTE CTAL-TA_Syll2012 E20-002 E20-005 E20-329 E20-517 E20-547 E20-891 642-874 642-889 642-998 642-999 644-066 644-068 646-048 646-205 646-985 648-244 648-247 9A0-150 9A0-152 9A0-154 9A0-164 9L0-410 9L0-412 9L0-806 A00-202 A00-260 A2010-570 A2010-651 1z1-051 Certification 1Z1-052 1Z1-061 1Z1-102 1Z1-456 1Z1-457 1Z1-506 1Z1-560 200-001 200-530 220-801 dumps CPA CPP CTAL-TM_Syll2012 E10-001 E20-007 E20-335 E20-370 E20-485 E20-545 E20-597 E20-690 E20-816 E20-818 E20-885